Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csikóhalak jellemzői

                                                                            

 

A csikóhal (Hippocampus) olyan, mint egy mesebeli "huszár" a sakkfigurák között. A csikócának is nevezett jószág a bojtkopoltyús halak rendjébe tartozik. Erősen görbülő nyakán pedig ott ékeskedik furcsa lófeje - amelyről nevét is kapta.

 

 

 

Bőrének pikkelyein kiemelkedő tüskék és dudorok vannak. Kopoltyúi bojtformájúak, hasi úszói hiányoznak. Törzse oldalt lapított, hasa nagy, kidomborodó, farka csavarodó. A barna és sárga szín összes árnyalatában előfordul, nem ritka foltos változata sem. Az európai csikóhal környezetétől függően változtatja színét, képes a piros, a sárga és a fehér szín felvételére is. Bár még nem bizonyított, de valószínű, hogy az amerikai fajok is képesek ezt a trükköt alkalmazni a ragadozóik megtévesztésére.

   Hossza 10-18 cm.

 A csikóhal nagyon kényelmes állat. Farkát az angolnafű vagy a hínár szárán körülcsavarva naphosszat lengedezik és megvárja, amíg talál valamilyen "fogára való" falatot a közelben. Ha eljött a pillanat, akkor kitátja cső alakú száját és vákuumot keltve szippantja be áldozatát. Ha úszkálni támad kedve, akkor hátuszonya - és nem a farka - segítségével jellegzetes hullámmozgást felvéve galoppozik tova.

Az apró rákok és a különféle lárvák kiemelt helyet foglalnak el menüjében, de ínséges időkben az is elég, ha kiszemelt áldozat elég apró ahhoz, hogy lenyelhesse.

Csikóhal: a tengerek kaméleonja

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó kép


Elérhetőség

Szerk.viki

Ha bármi gond van akkor csak írj erre a hotmail címre !!

kolibrikescsikohalak@hotmail.com

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< Július >>
<< 2017 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Statisztika

Online: 1
Összes: 18436
Hónap: 128
Nap: 5